Események

Ha érdekelnek a kérdésekre a válaszok, akkor gyere el a SZTAKI győri laboratóriumába, ahol élőben láthatod a robotokat és az azokkal kapcsolatos fejlesztéseket. Nézd meg, hogyan dolgozunk! Ez nem egy demó, valódi munkát láthatsz.

Helyszín:
SZTAKI Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ – Győr (Széchenyi István Egyetem) ÚT110

 • Valóban hatékonyabb egy ember és egy robot együttműködése a szerelésben, mintha külön-külön dolgoznának?
 • Hogyan tájékozódnak a mobil robotok, és mitől lesz biztonságos egy ilyen eszközzel egy térben mozogni?
 • Milyen kommunikációs csatornát lehet alkalmazni egy-egy robotikai fejlesztésben?

Tedd fel a kérdésedet kollégáinknak, akik 11:00-tól délig, egy órán keresztül betekintést adnak a munkájukba.
Amennyiben szívesen eljönnél, de ez az időpont nem megfelelő, ne aggódj, havonta tartunk majd ilyen programot.
Az esemény a Facebookon elérhető ide kattintva.

Dátum:
2020-12-16
Helyszín:
Győr (Széchenyi István Egyetem) ÚT110

Október 30-án Nacsa János kollégánk tart előadást "Ipar 4.0 megoldások a robottechnikában" címmel a VFP SYSTEMS Ipar 4.0 Road Showján Győrben, a Széchenyi István Egyetem, Menedzsment Campusában. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Dátum:
2019-10-30
Helyszín:
Győr
Miután kétszer is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, idén harmadszorra is megrendezzük az INDIGO szakmai napunkat.

A rendezvényre elsősorban termelési, ipari mérnöki, informatikai és logisztikai vezetők, valamint a vállalaton belüli digitalizációért felelős szakemberek jelentkezését várjuk.
A rendezvény témája továbbra is a korszerű digitális gyártási és digitális vállalati folyamatokat támogató eljárások, módszerek, illetve szoftver- és hardvereszközök és az aktuális trendek (pl. Ipar 4.0, IoT) ismertetése. Idén nagyobb szerepet szánunk a partnereinknél, ügyfeleinknél végigvitt projektek bemutatásának. Idén ősszel is találkozhattok néhány külföldi partnerünkkel, de most megpróbálunk Európán kívüli ipari digitalizációs példákat, projekteket is elhozni.
Hasonlóan az előzőekhez, az idei rendezvényre is elsősorban termelési, ipari mérnöki, informatikai és logisztikai vezetők, valamint a vállalaton belüli digitalizációért felelős szakemberek jelentkezését várjuk.

Dátum:
2019-09-02
Helyszín:
ÖbölHáz Rendezvényközpont, 1117 Budapest, Kopaszi gát 2.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében várjuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat, kíváncsi alsósokat és felnőtteket, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet - és persze bemutassuk, milyen együtt dolgozni ipari robotokkal.

A kiválósági központunkban évek óta foglalkozunk úgynevezett Ipar 4.0 megoldásokkal. A bemutatón többféle valódi alkatrészek szerelését mutatjuk úgy, hogy az egyes lépéseknél választani lehet, hogy egy robot vagy a látogató végezze-e el. Így bárki dolgozhat együtt (kollaboratív módon) a robottal. Emellett látható a komplex szerelési munkaállomás digitális modellje, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítünk meg.

A gyártás és az informatika egyre szorosabb és átfogóbb kapcsolatát, az így kialakuló új technológiai megoldásokat és üzleti megközelítéseket hívjuk Ipar 4.0-nak. A digitalizáció segítségével ún. kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek mélyen összetartoznak és alkalmassá teszik a berendezést, hogy a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhassák. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

Dátum:
2019-09-27
Helyszín:
Széchenyi István Egyetem, UT 110 é. labor 9026 Győr, Egyetem tér 1.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel intézetünk idén is saját standdal várta a virtuális valóság, a kamera-alapú pulzusmérés, a digitalizáció és gyártásoptimalizálás, az adatelemzés, valamint az Ipar 4.0 stratégiai kihívásai iránt érdeklődőket.

Idén a rendezvény iránt minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés: 20 ország több, mint 550 vállalata foglalta le helyét, melyek közül 100 külföldi üzletági szereplő is volt. A tajvani, német és osztrák cégek mellett a SZTAKI munkatársai az alábbi változatos tématerületekkel, demonstrációkkal képviselték az intézetet.

 • Ipari virtuális és kiterjesztett valóság - programozói könyvtár
 • Kamera-alapú pulzusmérés
 • Virtuális bejárás digitális térben
 • Digitalizáció és gyártásoptimalizálás - anyagáram szimuláció ipari alkalmazása
 • Ipari adatelemzés - valós folyamatok az adatok mögött
 • Ipar 4.0 stratégia
 • Intelligens folyamatoptimalizálás - hatékonyabb termelés
 • Robotizált flexibilis palettázó rendszer - valós folyamatok adatokba kódolva

Az kiállításon zajlott az ITM - IPAR 4.0 NTPSZ konferenciája a mesterséges intelligencia jegyében. A kiemelt előadók között az MTA SZTAKI részéről jelen volt Monostori László akadémikus, intézetünk igazgatója, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke; Váncza József, Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumunk és az Ipar 4.0 NTPSz Stratégiai tervezés munkacsoportjának vezetője; valamint Kádár Botond, az EPIC InnoLabs Kft. ügyvezető igazgatója.

Dátum:
2019-05-14
Helyszín:
HUNGEXPO Budapest Kiállítási Központ
Együtt szerelünk a robotokkal

Mit hívunk Ipar 4.0-nak? Milyen rendszerek alakulnak ki a digitalizáció segítségével? Mire jó ha egy berendezésnek a fizikai példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik?
A 2018-as Kutatók Éjszakájára az „Együtt szerelünk a robotokkal” című előadással várta az MTA SZTAKI Győri Egyetemen tevékenykedő Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központja az érdeklődőket.
A helyszínen eredeti alkatrészek szerelését végezhették el a vállalkozó szellemű jelentkezők, kollaboratív módon a robot segítségével. Továbbá látható volt az összetett szerelési munkaállomás digitális modellje is, amelyet különböző érzékelők segítségével valós időben jelenítettek meg.
Bővebb tájékoztatás az eseményről a https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/egyutt-szerelunk-a-robotokkal-3/ honlapon olvasható.

Dátum:
2018-09-28
Helyszín:
9026 Győr, Egyetem tér 1.
Másodszorra kerül megrendezésre az ÖbölHáz Rendezvényközpontban az INDIGO szakmai nap az EPIC InnoLabs Kft. (az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata) szervezésében 2018. október 10.-én.

A rendezvényen részt vevők szakértők segítségével ismerhetik meg az aktuális irányvonalakat, mint amilyen az Ipar 4.0, az IoT, amellett betekintést nyerhetnek a haladó digitális gyártási és a termelési folyamatokat támogató informatikai eljárásokba, módszerekbe.
A részvétel továbbra is regisztrációhoz kötött.
A rendezvény teljes programja és további tájékoztatás a hivatalos honlapon érhető el.

Dátum:
2018-08-10
Helyszín:
ÖbölHáz Rendezvényközpont 1117 Budapest, Kopaszi gát 2.
Tizenöt országból 315 kiállítóval indult a 2018-as Ipar Napjai ahol 4 napon keresztül képviseltették magukat a részt vevő vállalatok, annak érdekében, hogy mind a kiállítók, mind a látogatók első kézből tájékozódjanak a szakma vívmányairól.

2018-ban előtérbe állított téma volt az IPAR 4.0, napjaink kulcsfontosságú technológiai irányzata. A projekt a gyártó kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítését célozza meg. A résztvevők olyan bemutatóhelyszínek, ahol az Ipar 4.0 megoldásait alkalmazás közben is megvizsgálhatják így mintagyárakként ajánlanak a technológiára vonatkozó elméleti és tapasztalati jártasságot valamint üzleti praktikákat.

Az ipari hasznosítás kiemelkedő támogatója, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma több bemutatóval is megjelent: mind az interaktív gyárelrendezés, mind az ember-robot együttműködés prezentációja nagy figyelmet vonzott. A Megosztott Virtuális Valóság Csoport nevéhez hűen a VR technológiák munkahelyekre való hatását mutatta be.

Emellett a beharangozott kiállítók seregnyi más újdonsággal is készültek, megnézhettünk például új hidraulikus megoldásokat a Metal Trading&Consulting Ltd. prezentálásában, az élelmiszer és gyógyszeripar részére kifejlesztett kenőanyagokat a Klüber Lubrication-től, debütáló újfajta hegesztőgépeket hozott a Lorch Schweißtechnik GmbH.
Ugyanígy jelen voltak a munkavégzés hatékonyságát biztosító cégek is, akik közül az Adix-Trade Kft. olyan cipők kifejlesztését tűzte ki célul, amelyek eséllyel csökkenthetik izomrendszeri megbetegedések kifejlődését.

Részletes visszatekintésért látogassa meg a következő linket: http://hungexpo.hu/hu/news/elvonalban-az-ipar

Dátum:
2018-05-15
Helyszín:
HUNGEXPO Budapest Fair Center
2018. május 8-án került megrendezésre „A jövő digitális gyára” konferencia az MTA SZTAKI, a Bosch Rexroth Kft. és az INDIGO Ipari Digitalizációs szakmai nap társszervezésével.

A visszajelzések alapján nagy sikerrel mutatták be az Ipar 4.0 a termelésben és a kollaboratív robottechnológiában való felhasználási lehetőségeit. Több mint 150 fő követte érdeklődéssel a témákat melyek között szerepelt az ember és robot együttműködése a termelésben, a gyártási és logisztikai folyamatok digitális leképezése, illetve az előrejelzést, kísérletezést lehetővé tévő szimulációs és digitális-iker eljárások.

A programon részt vett Ács István ügyvezető igazgató a Bosch Rexroth Kft. részéről, Prof. Monostori László igazgató az MTA SZTAKI-ból és Pomázi Gyula helyettes államtitkár.

Dátum:
2018-08-1
Szakmai programok, előadások, feltalálók és befektetők

Mivel az Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központunk kiterjedt hazai és nemzetközi ipari kapcsokkal bír, amelyeket kiterjeszt a KKV-k felé, ezért ez alkalommal is szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy találkozhassanak a feltalálók és a befektetők, segítve a ma még csak prototípus fázisban lévő találmányok gyártási fázisba kerülését.

Dátum:
2018-04-11
Helyszín:
Győr

Pages